Super przepisy na pyszne dania!
Blog > Komentarze do wpisu

Rogaliki 7 Days

Rogaliki te smakują podobnie jak Rogaliki Seven Days. Najpyszniejsze rogaliki jakie kiedykolwiek jadłam,są wspaniale maślane, bardzo puszyste i delikatne. Rogaliki można zrobić z dżemem, nutellą, orzechami, wysypać tylko brązowym cukrem, albo dodać cynamonu.



Składniki:

  •  1 szklanka mleka
  •  1/2 kostki masła
  •  1/2 szklanki cukru
  •  1/2 łyżeczki soli
  •  1 łyżka suchych drożdży
  •  3 duże jajka
  •  4 i 1/2 szklanki mąki (wyszło mi dokładnie 600g mąki)
  • 3-4 łyżki roztopionego masła


Wykonanie:

  1. Drożdże wsypać do małego naczynia, dodać odrobinę mąki i cukru (dałam po 1 łyżce). Mleko podgrzać, aż będzie letnie i ¼ szklanki zalać drożdże, dobrze wymieszać i zostawić aż zaczyn zacznie się podnosić (ok. 10 minut).
  2. Resztę mleka zagotować i dodać masło i cukier, masło i cukier powinny się rozpuścić. Następnie odstawić aż lekko wystygnie.
  3. Teraz do dużej miski wsypać mąkę, dodać rozczyn z drożdży, jajka i mleko z masłem i cukrem i wszystko razem wymieszać, aż utworzy się miękkie ciasto.
  4. Wyłożyć na stolnicę i wyrabiać kilka minut, do momentu gdy ciasto będzie gładkie i lśniące. Wyłożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  5. Gdy ciasto wyrosło należy wyjąć je z miski na podsypaną mąką stolnicę, podzielić ciasto na 3 części. Z każdej części wywałkować koło o średnicy ok. 22 cm.
  6. Gotowe koło posmarować roztopionym masłem, a następnie podzielić na 8 trójkątów, najlepiej zrobić to krojąc koło na pół i jeszcze raz na pół, aż otrzymamy 8 trójkątów, dokładnie tak samo jak kroi się pizzę.
  7. Gotowe trójkąty można teraz posmarować nadzieniem, albo i nie i zwijać rogaliki, należy to robić zaczynając zwijać o szerszej części, a koniec najwęższej części dokładnie przykleić do rogalika, bo lubią się odklejać.
  8. Gotowe rogaliki wykładać na wysmarowaną lub wyłożoną papierem blachę. Jeszcze raz należy je posmarować roztopionym masłem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia ok. 20 minut.
  9. Piec w temperaturze 200'C przez 8-10 minut, aż się pięknie przyrumienią. Wyjąć z piekarnika i jeszcze raz jeszcze gorące ponownie posmarować masłem. Zostawić do wystygnięcia.

 

sobota, 05 listopada 2011, olcia706

Komentarze
2013/01/05 15:38:36
W składnikach jest sól a w przepisie nigdzie nie zostaje użyta... skusiłam sie niestety na zrobienie tego ciasta .... klei sie jak nie wiem co i w ogole nie rośnie chociaz jest pod ścierka w cieplym miejscu ... robil w ogole ktos to czy tylko napisał przepis?
-
2014/03/21 18:00:28
rogaliki są przepyszne :) dodałam 200 gr więcej mąki niż w przepisie. ciasto wyszlo idealne dobrze się nim pracowało i pięknie wyrosło. przepis wędruje do jednego z moich ulubionych. Dziekuje serdecznie za niego. pozdrawiam